Alla inlägg under december 2007

Av Rwandafamiljen - 14 december 2007 21:07

Utdraget besök hos skräddaren gjorde att vi kom iväg sent till skolans julmarknad. Förra året var det ett långt program innan själva försäljningen startade, men i år var tydligen programmet kortare, för när vi kom var redan det mesta slutsålt. Det blev varken belgisk choklad eller julkrans till ytterdörren i år.


Vi har i alla fall lärt oss vilken slags "sucre" eller "salé" man helst ska bidra med till serveringen. Årets två rabarberpajer och två kladdkakor gick åt på nolltid. Förra året fick vi själva köpa tillbaka de svenska pepparkakor vi lämnat till försäljningen. Kanske hade även pepparkakor kunnat sälja bra om vi kallat dem speculose istället? Det är namnet på en belgisk kaka som litegrann påminner om pepparkakor.

Av Rwandafamiljen - 13 december 2007 22:00

I eftermiddag har besökarna varit på Carrefour (tygmarknaden) och shoppat afrikanska tyger. Vi ska imorgon ta med dem till vår skräddare som nyligen sytt upp tjusiga kreationer till mellansyster.


På kvällen middag tillsammans med norsk gäst på stamstället Comme Chez Moi. Äldste sonen till restaurangens ägare var just återkommen från engelskstudier i Sydafrika, trevligt att återses.


Nymånen hängde som en balja på himlen när vi åkte hem.

Av Rwandafamiljen - 12 december 2007 22:11

Jättefin luciastämning i mörkaste Afrika. Mellansyster var lucia med levande ljus i kronan. Lillasyster samt storasyster och de andra två besökarna från Sverige var med som tärnor och bidrog till skönsången. Lagom långt program med många vackra sånger. Sedan lite mingel med gästerna som de flesta var skandinaver, antingen bosatta i Rwanda eller på kortare besök (bl.a. en filmregissör som föreläste på rwandisk regissörsutbildning). En del andra internationella (bl.a. amerikanske ambassadören som tidigare i karriären varit tre år i Stockholm) och rwandiska besökare. Småtärnorna gick runt och bjöd på lussebullar och pepparkakor. Men sedan hem till sängen för att hinna sova innan en ny, tidig dag i skola och på praktik.

Av Rwandafamiljen - 12 december 2007 21:52

Var ute på en fältresa som inte blev helt som den var tänkt. De vi skulle åka med (samarbetspartnern) dök upp 45 min senare än avtalat, och tog sedan vägen via sitt kontor där ytterligare 45 min försvann. Mera såsande längs vägen gjorde att vi var 2 timmar försenade redan när vi anlände till mötesplatsen. Vi skulle delta i utdelning av certifikat till vuxna som genomgått alfabetiseringskurs samt se en del andra aktiviteteter som en annan av våra samarbetspartners ordnat. Bl.a fotbollsmatcher (både för herrar & damer) för att locka folk att delta i aktiviteter för försoning och säkerhet i Rwanda.


Det regnade lätt när vi kom fram och detta regnande övergick snart i envist (och kallt) hällregn. Vi satt visserligen under en presenning som spänts upp över smala eucalyptuspålar, men huvuddelen av publiken stod ute i regnet. Så skrällig högtalare med många tal, lång ceremoni med utdelande av certifikat och handskakande, sega fotbollsmatcher (fortfarande i hällregn) gjorde väl inte dagen så munter precis. De stora vattenmassorna på presenningen hotade med jämna mellanrum att knäcka eucalyptuspålarna, så det blev lite pyssel med att tömma ut regnvatten titt som oftast.


Detta var f.ö ett mycket fattigt område, samtliga barn hade uppsvällda magar p.g.a ensidig kolhydratkost, och några hade även den rödaktiga hårfärg visar på undernäring.


Till sist satt vi som på nålar eftersom vi skulle vara tillbaka i Kigali senast 18. Vi fick lov att hoppa över den sista programpunkten (som antagligen skulle pågå minst 1,5 timme) och skynda tillbaka på halkiga vägar. Kl 17.50 var vi hemma.

Av Rwandafamiljen - 12 december 2007 13:18

Hej!


Ikväll är det lucia firande! Vi var på Sida kontoret igår och gjorde en real repitition. Det gick jätte bra. Sen innan jag la mig så gjorde jag iordning min sak som ska vara runt ljuset. Det är en stjärn himmel. Jag vet att dom igentligen ska vara vit men det går väl lika bra med mörk blå. Det syns ju ändå inte i mörkret. Det kommer vara massa folk där ju! Spännande!Och så får man lussebullar och pepparkakor också!! Bra!Men i glöggen är det alcohol så det får inte jag dricka!!!!Det är så dum, då får ju inte vi barn NÅT att dricka... Nu måste jag träna på mitt prov till imorgon om luft och vatten... Hoppas det går bra. Hej då!

 //Lilla-syster!

Av Rwandafamiljen - 11 december 2007 11:53

Neeej! Nu regnar det igen. Vi som hoppades på att regnperioden skulle börja ta slut nu. Förra året var det ganska varmt och soligt från ungefär andra veckan i december. Det skulle ju vara roligt för besökarna att få njuta litegrann av den värme som man tror ska finnas i Afrika... Men inte i Kigali tydligen.

Av Rwandafamiljen - 10 december 2007 22:09

Klart vi måste ha Nobelmiddag här i Kigali när vi fått så fint besök från Sverige. Efter en tuff introduktionsdag på praktiken blev storasyster och hennes väninna bjudna på soppa, sallad, ugnsbakad squash, fisk & ris samt fruktsallad och jordgubbar. Inklusive "Royal Fireworks music" när vi gick till bords och tomtebloss till efterrätten. Minst lika fint som i Blå hallen, eller hur?

Av Rwandafamiljen - 10 december 2007 22:01

Idag är sista dagen på den årliga kampanjen mot kvinnovåld. I Bukavu, DRC var det häromveckan en stor demonstration där tusentals kvinnor protesterade mot det dåliga säkerhetsläget i östra Kongo. Nedan en muralmålning från en vägg i Goma, DRC.


Se också http://www.cwgl.rutgers.edu/16days/kit07/theme.html

Ovido - Quiz & Flashcards