Direktlänk till inlägg 28 juni 2007

"Studenten" på Ecole Belge

Av Rwandafamiljen - 28 juni 2007 23:34

Vi blev inviterade av goda vänner till kvällens högtidliga betygs- och premieutdelning i Secondaire 6 på Ecole Belge i Kigali. Dvs motsvarar vår studentexamen, fast i det belgiska systemet.


Rektor, skolstyrelsens ordförande, belgiske ambassadören samt alla lärare satt vid podiet. I resten av gymnastikhallen (med betonggolv - aj! att ramla där när man spelar handboll...) satt eleverna i avgångsklassen, deras föräldrar och syskon samt de skolelever från andra klasser som är kompisar med "studenterna".


Rektorn höll tal där den belgiska kulturens betydelse markerades, ambassadören höll tal, skolstyrelsens ordförande höll tal. Betygsutdelningen skedde i bokstavsordning ("vår" student var först ut!) med handskakning och kindpussande. Det var färre än 15 elever i avgångsklassen. Alla killarna hade kostym och slips och tjejerna hade långklänning.


Priserna för bästa prestation totalt, samt för bästa resultat i franska, engelska, filosofi, matematik och science gick alla till en och samme elev, en holländsk kille. Däremot gick priset i ekonomi till en kille från Rwanda.


Sedan höll eleverna tal till rektorn (fruktad men respekterad) och alla lärarna, och till sist blev det fotografering och mingling. Dricka och småplock bjöd skolan på.


Vi var även hembjudna efteråt och det var jättetrevligt. Kvällen var för en gångs skull ljum och månen sken.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rwandafamiljen - 18 februari 2011 13:26


Nu är jag hemma igen (i snön och kylan...) - hamnade inte i den del av landet som ser ut som på bilden i förra inlägget, utan i delar som mer liknar vad jag känner till sedan tidigare från andra länder i samma världsdel. Platt, torrt, soligt och d...

Av Rwandafamiljen - 21 december 2010 21:30


Undertecknad fick idag en trevlig "julklapp" i form av besked att det inom kort bär av till sydligare breddgrader. Plus 50 - 60 graders skillnad i temperatur mot härhemma i Sverige blir skönt för en vinterhatare. Och lite nya vyer jämfört med tidigar...

Av Rwandafamiljen - 19 juli 2010 17:30


Äntligen kom jag iväg på den efterlängtade återresan till Burundi! Utsändande organisation ändrade förutsättningarna när vi redan påbörjat resan i juni, så det var bara att återvända hem från Bryssel och vänta några veckor...   Nu har vi knappt t...

Av Rwandafamiljen - 14 juni 2009 19:48

Se på detta utmärkta inslag från norsk TV, de första 7,5 minutrarna....

Ovido - Quiz & Flashcards